Počeci vinarske i i vinogradarske tradicije Biskupije Đakovačke i Srijemske sežu u predtursko doba, a nakon oslobađanja od Turaka osobito obnavljaju biskup Petar Bakić sadnjom vinograda u Trnavi, proširuje ih biskup Josip Čolnić.Biskup Antun Mandić osniva vinograde u Mandičevcu, na obroncima Krndije, a biskup Josip Juraj Strossmayer gradi podrume u Trnavi i Mandičevcu.Današnja nadbiskupija đakovačko-osječka najjači je proizvođač traminca na ovom području, koji čini 60 % njegovog sortimenta.Ostalih 40 % zauzima proizvodnja vrhunske trnavačke graševine, te vrhunski trnavački chardonnay.U vrhunskom trnavačkom tramincu uživaju i ljubitelji vina izvan naših granica.Podrumi Nadbiskupije također su poznati i po arhivskim vinima. Čime dokazuju postojanje izvanrednih berbi što je plod svesrdnog ulaganja.